Newsletter_266:Петрол и газ на Русия – Аналитичен доклад на Сбербанк


SBERBANK CIB, INVESTMENT , 8 Май, 2018

Накратко от резюмето:

Лукойл най-накрая очерта политиката си за разпределение на капитала просто и ясно. Дружеството ще поделя по-голямата част от своите свободни парични потоци с акционерите чрез дивиденти, или с обратни изкупувания. Компанията  ще реинвестира 80% от най-успешната си част в руския бизнес. където се ползва с по-големи компетенции. Ние вярваме, че ако ръководството следва своите обещания, пазарът няма да има причина да изисква сегашния двуцифрен свободен паричен поток от акциите. Потвърждаваме препоръката ни за купуване. Нашата целева цена от $ 85 предполага приблизително 9.5% свободен доход от паричен поток при $65/bblпетрол. Акциите на "Лукойл" представляват особено добър начин на пазаруване, когато пазарът ги предлага на или под цената на петрола.

             Инвестиционната програма на „Газпром" може най-добре да се разбира като начин за наемане на утвърдени изпълнители на компанията за сметка на акционерите. Трите големи проекта, които ще изядат половината от капиталовите разходи през следващите пет години –войната в Сирия, Северен поток-2 и Турски поток - са дълбоко разрушителни. Освен това очакваме те да бъдат последвани от мащабна реконструкция на тръбопроводната инфраструктурата на компанията, която бързо застарява. Подобен проект би могъл да запази неограничено високия си ръст. Запазваме нашата опортюнистична препоръка за КУПУВАНЕ на акции с надеждата, че политическото преустройство може да доведе до усилие за реформиране, макар да признаваме, че шансовете за това са малки.

Роснефт обяви, че ще се стреми тази година да намали капиталовите разходи и да намали нетния дълг с 8 млрд. долара, или около 10%. Това изглежда е насочено към проблемите, които изразихме в доклада ни от октомври 2017 г. Компанията също така спомена за тригодишна програма за обратно изкопуване за $ 2 млрд. Самото обратно изкупуване може да доведе до обратно изкупуване на една трета от всичките свободно търгувани  акции на Роснефт на тази цена. Пресирането е на висока цена.

Въпреки това, компанията не се е ангажирала да намали дълга по-късно. Нещо повече, обратното изкупуване все още не е получило вътрешно одобрение, а разговорите след обявяването ни карат да се чудим, дали въпроси не се изясняват, ние поставяме нашата препоръка в процес на преразглеждане/ Under Review. Ние пренастройваме нашите модели, тъй като също така приемаме по-висок дисконтов процент след ескалацията на американските санкции на 6 април.


Коментари

  1. Екипът на Навални направиха много добър клип - https://www.youtube.com/watch?v=ZMmFI7hqcF4

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Newsletter 259:Между Крим и Одеса: защо Русия съкращава добива на газ в Черно море

Newsletter_274:Русия на ръба на колапса в добива на петрол

Newsletter 261:Турция работи усилено за енергия от Източна Тракия